A rövid ellátási láncok helyzete és lehetőségei a gömbparadicsom példáján keresztül

RATKÓCZY DÁNIEL – MIZIK TAMÁS

Kulcsszavak: rövid ellátási lánc, termelői piac, kiskereskedelem, gömbparadicsom JEL-kód: Q13

DOI: https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.68.3.t.pp_207-219
A COVID-19, majd az orosz–ukrán konfliktus drámai hatással volt a globális élelmiszer-kereskedelemre. Ennek gazdasági (például az energiaár-robbanás, inputok megdrágulása), illetve a mezőgazdasági termelés esetében környezeti (például az aszály) hatásai még erőteljesebbek voltak a mezőgazdasági termelésben. Ugyanakkor a termékárak jelentős növekedése kedvező lehetőséget nyújtott a rövid ellátási láncok (REL) terjedésének, mivel magas minőségű, biztonságos élelmiszert állít elő, ráadásul helyi termelők által. Vajon az élelmiszerárak robbanása egyformán érintette a hagyományos és az alternatív élelmiszer-hálózatokat? A göngyöleghatás miatt az élelmiszer-inflációnak alacsonyabbnak kellene lennie a REL-ben. Ezért megfelelő árazási rendszerrel a REL további térnyerése megvalósulhatna, azonban a termelők egy része még a gömbparadicsom előállításának az önköltségével sincs tisztában, így sok esetben rontja a tudatos termelők piaci lehetőségeit. Ebben helyzetben a legtöbbet a képzés/oktatás segíthetne a minőségbiztosítási rendszerek, illetve az erőteljesebb termelői összefogás mellett. Teljes cikk