Archívum » 2007 » 2007. 02. szám » Mikáczó Andrea: A minőségmenedzsment a hazai baromfi-feldolgozásban
A minőségmenedzsment a hazai baromfi-feldolgozásban
Mikáczó Andrea
Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, minőség, menedzsment, irányítási rendszer
A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai baromfi-feldolgozó iparág megfelelően teljesíti mind a hazai, mind az EU-s előírásokat, követelményeket. Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelés valamennyi érintett vállalkozásban elsődleges szempont. A magas minőségi színvonal elérésére és teljesítésére irányuló további módszereket, mint pl. az integrált menedzsment irányítási rendszereket is alkalmazzák a vállalkozások, de az ezekre való törekvést nem a vállalat belső igénye, hanem a piac indukálja. Remélhetőleg a jövőben egyre több élelmiszeripari vállalkozás ismeri fel az ISO 22000 szabvány alkalmazásának előnyeit, ami ötvözi a HACCP és az ISO 9001 alkalmazását, és kifejezetten az élelmiszeripari termelésre specializált szabványként vonult be a nemzetközi szabványok közé.
Teljes cikk