Archívum » 2008 » 2008 22. különszám » Fodor Mónika: Értékrendszer és élelmiszer-preferencia vizsgálata a munkahelyi étkeztetés piacán Békés megyei primer kutatás tükrében
Értékrendszer és élelmiszer-preferencia vizsgálata a munkahelyi étkeztetés piacán Békés megyei primer kutatás tükrében
Fodor Mónika
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás preferenciái, értékrend, faktorelemzés, klaszteranalízis
Jelen publikációban az értékrend vizsgálatán keresztül törekedtem az élelmiszer-preferenciák szintjén megmutatkozó differenciák karakterizálására, mivel megítélésem szerint az értékrend szintjén kirajzolódó különbségek visszatükröződnek a konkrét termékválasztás, így az élelmiszerválasztás szintjén. Faktor- és klaszteranalízis módszerével bizonyítottam, hogy az értékrend alapján képzett fogyasztói csoportok az élelmiszer-fogyasztás szempontrendszere szerint is különbségeket hordoznak.
Publikációmban törekedtem továbbá az egyénre jellemző élelmiszer-preferencia, mint a munkanapokat jellemző étkezési módot determináló tényező jellemzésére is. Az eredmények tükrében megállapíthattam, hogy az időhöz köthető preferenciák élelmiszer-választást befolyásoló hatása érzékelhető a fogyasztói véleményekben, de korántsem tekinthetők dominánsnak. Az élelmiszerválasztás szempontrendszerében még mindig jelentős szerepe van a minőség külső és belső ismérvrendszerének, valamint az árhoz köthető elemek határozottan elsőbbséget élveznek. A vizsgálati eredmények alapján megállapíthattam, hogy az élelmiszer-fogyasztásra jellemző preferencia-sorrend meghatározza a munkahelyi étkezési alternatívák rangsorát.
Teljes cikk