A kistermelői tejtermelés helyzete
Vágány Judit
Kulcsszavak: kistermelői felmérés, nyerstej előállítás, minőség
Napjaink egyik nagy jelentőségű témája a minőség. A közelmúlt nagy élelmiszerbotrányai: az átcímkézett élelmiszerek, a BSE-botrány, az E. coli okozta halálos élelmiszer-mérgezések, a SARS, a dioxin-botrány, a madárinfluenza, a paprika botrány még inkább reflektorfénybe helyezték a témát. Magyarország 2002. január 1-től jogilag kötelező jelleggel elrendelte a HACCP rendszer alkalmazását az élelmiszer-előállításban, amely mezőgazdasági alapanyag-előállításban még nem kötelező. Az élelmiszer-feldolgozók azonban egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az alapanyag-előállítókra elsősorban annak érdekében, hogy mint beszállítók hitelt érdemlő módon tudják igazolni, hogy termékük (az élelmezési célra termesztett alapanyag) nem tartalmaz egészségre veszélyes mennyiségben idegen anyagokat. A 2007-2013 között időszakban is kiemelt szerepű a minőség. Azok a kistermelők, akik nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek, kimaradnak a piacokról, amit jeleznek a felmérés eredményei.