Archívum » 2010 » 2010. 03. szám » Tunyoginé Nechay Veronika: Az élelmiszerek fogyasztói árai és a kiskereskedelmi árverseny
Az élelmiszerek fogyasztói árai és a kiskereskedelmi árverseny
Tunyoginé Nechay Veronika
Kulcsszavak: élelmiszer fogyasztói árak, fogyasztói árindex, árverseny, árváltoztatási jellemzők gyakorisága és árszintje, első árrés, hátsó kondíciók
Az élelmiszerek fogyasztói árindexe évek óta az inflációt meghaladó ütemben nő, az élelmiszer-kiskereskedelmi egységek éleződő versenye ellenére. A verseny erősségét az élelmiszer-kiskereskedelem kiegyenlített versenystruktúrája eredményezi, amit az első hat piaci szereplő relatív piaci arányának állandósága jelez. A verseny leggyakoribb eszköze az ár, az alacsonyabb ár alkalmazása akciókkal és árcsökkentéssel történhet. Az átlagos fogyasztói ár tendenciáját a különböző árváltoztatási jellemzők (akció, árcsökkentés, árnövekedés és nem változik az ár) gyakoriságainak és árszintjeinek vizsgálata is alátámasztja. Az árnövekedések aránya az árváltoztatási jellemzőkön belül a választott bolttípusokban meghaladja az árversenyre utaló akciók és árcsökkentések együttes előfordulási gyakoriságát, továbbá az átlagos fogyasztói árszintekben sem jelentős az eltérés a választott bolttípusok között. A fogyasztói árak növekedésének okát, a makrogazdasági hatásokon kívül, az élelmiszerláncban megfigyelhető erőviszonyokkal és érvényben lévő piaci mechanizmusokkal (hátsó kondíciók, beszerzési ár alatti értékesítési tilalom) lehet összefüggésbe hozni.
Teljes cikk