Archívum » 2010 » 2010. 04. szám » Aliczki Katalin – Mándi Nagy Dániel – Nyárs Levente – Papp Gergely: A magyar, német, lengyel és szlovák tejtermékek fázisárainak összehasonlítása
A magyar, német, lengyel és szlovák tejtermékek fázisárainak összehasonlítása
Aliczki Katalin – Mándi Nagy Dániel – Nyárs Levente – Papp Gergely
Kulcsszavak: tej, tejtermékek, termelői és fogyasztói árak
A 2006–2009 közötti időszakban a tej fogyasztói ára Magyarországon volt a legmagasabb. A fogyasztói árak közötti árkülönbségek mögött számos tényező húzódik meg: az áfatartalom, a kereskedelmi láncok árpolitikája, a feldolgozói ár és végül a termelőknek fizetett felvásárlási ár. Az áfa mértéke alapvetően makrogazdasági adottság, egy adott ország gazdaságpolitikájának függvénye. Az EU régi tagállamaiban a kiskereskedelmi láncokkal kialakult kapcsolatrendszer és a piaci kultúra évtizedes fejlődés eredménye. Ezzel szemben a kelet-európai élelmiszerpiac szereplőire valósággal rászakadt az új típusú, tőkeintenzív kiskereskedelem, ami a korábban megszokotthoz képest alárendelt helyzetbe hozta az értékesítési láncban a beszállítókat, a termelőket. A tejtermékeket terhelő magas hazai feldolgozói árak mögött elsősorban a kedvezőtlen makrogazdasági, míg másodsorban az ágazati versenyhátrányok húzódnak meg.
Teljes cikk