Archívum » 2011
2011. 07. szám
A tartalomból:
Karácsonyi fohász
•
Az Agrárgazdasági Tanács állásfoglalása az agrárgazdaság 2010 évi helyzetéről
•
A magyar agrárgazdaság napjainkban
•
A kukorica és a vágósertés felvásárlási árának és mennyiségének ciklikussága
•
A magyar marhahús versenyesélyei az EU-ban
•
Közvetlen értékesítés az egri borászatokban
•
A készletgazdálkodás optimalizálási módszereinek gyakorlati alkalmazása
•
Üszőellések elkülönített elszámolásának hatása az eredményre és a vagyonra
•
Az élelmiszer-ipari vállalkozások környezeti teljesítménye és a pénzügyi eredmények
•
Válaszúton a kormányzati agrárpolitika
•
A közvetlen termelői értékesítés szerepe, jellemzői
•
Buday-Sántha Attila „Agrár- és vidékpolitika” című könyvének bemutatása
•
Megjelent Takácsné György Katalin „A precíziós növénytermelés közgazdasági összefüggései” című könyve
•
A huszonöt éves VEAB Agrárökonómiai Munkabizottsága és a Gazdálkodás
•
A 90 éves Kovács Ferenc akadémikus köszöntése
•
Láng István akadémikus köszöntése
2011. 06. szám
A tartalomból:
A Magyar Tudomány Ünnepe
•
Klíma és társadalom: mindkettő változik
•
Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások
•
Klímaváltozás és élelmezésbiztonság
•
Változó klíma, természet és az innovációs kihívások
•
Zöldenergia, klíma, társadalom
•
A megújuló energiaforrások szerepe és hatásai a hazai agrárgazdaságban
•
Biomassza-alapú energiák innovációjának genomikai megközelítései
•
Zárszó
2011. 05. szám
A tartalomból:
Tanévnyitó gondolatok az agrár-felsőoktatásban
•
„A kezdet szépsége”: tanévnyitó a Szent István Egyetemen
•
A tanulás az élni tudás lehetőségeinek elsajátítása!
•
Felsőoktatás az „EUROPA 2020” tükrében
•
Doktorképzés Mosonmagyaróváron
•
A fenntarthatóság felé való átmenet lehetőségei Magyarországon
•
A fenntarthatóság kistérségi modellje
•
Közvetlen értékesítés a zöldség-gyümölcs termelők körében
•
A magyarországi mezőgazdasági szaktanácsadás intézményi jellemzői
•
Ökoélelmiszerek megítélése Magyarországon – alakuló fogyasztói tudatosság?
•
A fagyasztott zöldségek fogyasztási preferenciáinak vizsgálata
•
A magyarországi máktermelésről
•
Csáki Csaba példaértékű oktatói és kutatói munkásságáról
2011. 04. szám
A tartalomból:
Helyi vidékfejlesztési programok a hátrányos helyzetű vidéki kistérségekben
•
Civil szervezetek szerepe a vidékfejlesztésben
•
A mezőgazdasági szervezetek gazdálkodásának vizsgálata a 2002–2009 közötti időszakban
•
Az integrált növényvédelem és gyümölcstermelés magyarországi bevezetésére, valamint elterjesztésére ható gazdasági tényezők
•
A tejtermelés költségei és bevételei a nyugat-dunántúli társas vállalkozásokban
•
Gyógynövény-fogyasztási szokások vizsgálata
•
A területhasználat néhány változása és következményei a Tisza-tónál
•
A vidéket szolgáló Agrárgazdasági Kutató Intézet
•
Szabó G. Gábor: Szövetkezetek az élelmiszer-gazdaságban
•
Spanyolul tanul a magyar mangalica!
•
Innováció a javából: a dohányzásról leszoktató cigaretta
•
A munkahelyi étkezés hazai fogyasztói piacának vizsgálata
•
Emlékezés Mádl Ferencre
2011. 03. szám
A tartalomból:
A vidék és az agrárgazdaság felemelkedéséről
•
A Nemzeti Vidékstratégia a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözésfejlesztés tükrében
•
A vidék fejlesztésének stratégiája
•
Nemnövekedés: egy új gazdasági paradigma európai fejleményei
•
Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben
•
A kereskedelmi márkák hatása az élelmiszer-termékpályán
•
A vidéki hálózatok tevékenysége az Európai Unióban, kételyek és esélyek
•
A hízott liba- és kacsamáj termelése, valamint piaci kihívásai
•
A gazdálkodók képzettsége és a tanácsadás
•
Kapronczai István: A magyar agrárgazdaság az EU-csatlakozástól napjainkig
•
Köszöntjük Glatz Ferenc akadémikust!
•
Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója
2011. 02. szám
A tartalomból:
Az erdők éve 2011! – Nemzetközi összefogás az erdőkért
•
Magyarországi eredetű élelmiszerek részesedése a hazai kiskereskedelemben
•
A megújuló és a fosszilis energiahordozók szerepe Magyarországon
•
Szarvasmarhafajták tejtermelésének gazdasági értékelése
•
Ikertermékek kalkulációja a tehenészetben
•
A hazai húsmarhatartás környezeti értékelése és externáliáinak vizsgálata benchmarking módszerrel
•
Beszerzés az észak-alföldi zöldség-gyümölcs feldolgozó vállalkozásokban
•
A bioüzemanyagok adózása Magyarországon
•
Egy jeles könyv margójára: A történelem a mához szól!
•
A zöldség- és gyümölcstermelés, valamint –kereskedelem Katalóniában
•
Tízéves az óvári mintagazdasági hálózat
•
Stefanovits Pál, a talajtan és a társtudományok tudósa
2011. 01. szám
A tartalomból:
Gondolatok a magyar élelmiszerlánc kibontakozási lehetőségeiről
•
Az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatok hazánkban
•
A helyi akciócsoportok működése egy országos felmérés tükrében
•
Az ökológiai gazdálkodás költség-jövedelem viszonyai
•
Európai uniós országcsoportok mezőgazdasági teljesítményének összehasonlító vizsgálata
•
A földbirtok-politika lehetséges irányai (Az eddigi vita összefoglalása)
•
Hogyan érvényesítheti az alkotmány a föld közfunkcióit?
•
Nemzeti kincsünk a vidék!
•
Az egykulcsos személyi jövedelemadó várható hatásai az agrárfoglalkoztatásra
•
Van-e jövője az agrárgazdaságtannak mint önálló tudománynak?
•
Marketing a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek piacán (könyvismertetés)
•
Szolgálat és szabadság – Erdei Ferenc centenáriumi emlékülése a Magyar Tudományos Akadémián
•
Miniszterek közös vacsorája a Vajdahunyadvárban