Archívum » 2015
2015. 06. szám
A tartalomból:
Régi intézmények, új kihívások – a mezőgazdasági tudásrendszer (MTR) Magyarországon
•
Agrárinnováció a gyakorlatban – avagy miért ilyen lassú a helyspecifikus növénytermelés terjedése?
•
Fogyasztói szokások felmérése az étrend-kiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából – demokutatás
•
A hungarikumok magyarországi és nemzetközi megítélésének főbb aspektusai az egyetemi hallgatók körében
•
A pénzügyi elemzés sajátos esetei és kezelésük módszertani kérdései a mezőgazdasági vállalkozásokban
•
Sertéstartó gazdaságok eszközellátottságának vizsgálata, különös tekintettel a beruházásokra
•
Beszámoló a Lengyel Agrárközgazdászok Egyesületének (SERiA) XXII. éves kongresszusáról
•
Isten éltesse Csáki Csabát 75. születésnapja alkalmából!
•
Szerkesztőbizottsági ülés és cukorgyári látogatás Kaposváron
2015. 05. szám
A tartalomból:
A fehérjetakarmány-piac kilátásai az EU-ban, különös tekintettel Magyarország fehérjeigényének kielégítésére
•
A magyarországi paradicsomhajtatás helyzetének értékelése
•
Az adaptív innováció jó példája: a sávművelés megjelenése Magyarországon
•
Sörpiaci helyzetkép Magyarországon: versenyképesség a sörszektorban
•
A borkereskedelem versenyképességének elemzése a hagyományos és az újvilági bortermelő országokban
•
A mezőgazdaság szerepe a világon: Beszámoló a 29. Nemzetközi Agrárközgazdasági Kongresszus tapasztalatairól
•
Elkészült a klímaváltozással kapcsolatos adatbázis tervezete
2015. 04. szám
A tartalomból:
A jövő növényeinek szerepe a növénytermesztés fenntartható fejlődésében
•
Húsz év számokban – a legnagyobb magyar mezőgazdasági vállalkozások működésének pénzügyi elemzése
•
Közjavak a mezőgazdaságban
•
Napelemes rendszerek alkalmazása tehenészetekben
•
A háztartások természeti erőforrás-felhasználása, különös tekintettel az élelmiszer-fogyasztásra
•
Javítja-e az élelmiszer-ipari KKV-k teljesítményét a szorosabb ellátásilánc-integráció? – egy felmérés eredményei
2015. 03. szám
A tartalomból:
A természeti erőforrások fenntarthatósága: mi van, ha nincs?
•
A jóllét magyarországi indikátorrendszerének elméleti alapjai
•
Innováció a szakképzésben, hatása az agrárszakképzésre
•
Az agrárszakképzésben: Szakmai innováció a gyakorlati oktatás és a termelés megteremtése érdekében
•
A nagygazdaságokban: „Minden falat magyar” – innovációval
•
A közepes gazdaságokban: Agrárinnováció a SOLUM Mezőgazdasági Részvénytársaságnál
•
A kisgazdaságokban: A Zöldség Farm 2008 Kft. bemutatása
•
Az élelmiszer-előállításban: Példák az innovációra a Soós Tészta Kft. gyakorlatából
•
Az élelmiszer-kereskedelemben: Példa az innovációra a Coop gyakorlatából
•
Jámbor Attila – Mizik Tamás (szerk.): Bevezetés a Közös Agrárpolitikába – könyvismertetés
•
A Gazdálkodás 2014. évi nívódíjainak átadása
2015. 02. szám
A tartalomból:
Hatékonyságot és innovációs készséget befolyásoló szempontok vizsgálata a magyar sertéstenyésztésben
•
A világ és Magyarország nyúlhústermelése és külkereskedelme
•
A mezőgazdasági üzemszabályozás adaptációs lehetőségei nyugat-európai modellek alapján
•
A közösségi agrártájvédelmi intézkedések hatásai, konfliktusai a Békés megyei gazdálkodók és a kunhalmok körében
•
A stratégia, hatékonyság, termelékenység, versenyképesség – és a foglalkoztatottság főbb összefüggései a mezőgazdaságban
•
Vitazáró: hatékonyság és foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban
•
Benet Iván (1942-2014)
2015. 01. szám
A tartalomból:
A kis (családi) gazdaságok helyzete az Európai Unióban
•
A világ hústermelésének, kereskedelmének és fogyasztásának tendenciái
•
Az uniós intervenciós árszabályozás vizsgálata a hazai gabonapiacon
•
Hatékonyság és integráció a magyar mezőgazdaságban – Gondolatok Mészáros Sándor – Szabó Gábor vitaírásához
•
Gondolatok a termőföldről
•
Romány Pál köszöntése
•
A tudásátadás és gyarapítás szolgája: Nemessályi Zsolt
•
Könyv a „nemzet agrármérnökéről”: Izinger Pál életútja. Az uradalmak világából a XXI. századba
•
Burgerné Gimes Anna: Előadásaim