Archívum » 2017
2017. 06. szám
A tartalomból:
A gyephozamok vizsgálatának jelentősége és problémái
•
A versenyképes mezőgazdaság, a földár és a föld jövedelemtermelő képességének összefüggései
•
Informatikai eszközök elterjedtsége és használata a kisgazdaságok irányítóinak információs környezetében
•
Kik a fogyasztói a különféle halfajoknak Magyarországon?
•
Az Európai Agrárközgazdasági Társaság XV. kongresszusának tapasztalatai
•
Új könyv a szövetkezés-együttműködés akadályairól, feltételeiről és fejlesztési lehetőségeiről
•
Székelység, szakértelem, politika – Dimény Imre visszaemlékezéseiről
•
Szerdahelyi Péter (1941–2017)
2017. 05. szám
A tartalomból:
Kis és nagy gazdaságok Magyarországon – integrációs kapcsolatok: történeti áttekintés
•
Egyes öntözőberendezések használatának költség/haszon elemzése a csemegekukorica-termesztésben
•
Szőlőtermelő gazdaságok jövedelmezőségének vizsgálata a Tesztüzemi Rendszer 2005–2014-es adatainak tükrében
•
Az agrártámogatások előírásainak hatásai a vetésszerkezetre, a területpihentetés elterjedésére Békés megyében
•
Az agrárgazdaságban foglalkoztatottak képzettsége és a jövő igénye
•
Székely Csaba 70 éves
•
Report on the XXIII Annual Conference of the Polish Agricultural Economists (SERiA)
•
Dr. hc. Dr. Enese László (1926–2017)
2017. 04. szám
A tartalomból:
Új kutatási irányok az alkalmazkodáskutatásban: éghajlatváltozás a szőlő- és borágazat
•
Magyarország és az ASEAN-országok külgazdasági kapcsolatai, különös tekintettel az agrártermékek kereskedelmére
•
Fás szárú, sarjaztatásos energetikai ültetvények gazdasági-környezeti modellje
•
A TÉSZ-be történő belépést és az azon keresztül történő értékesítést motiváló tényezők vizsgálatának tapasztalatai
•
Helyi termék: biztos megélhetés vagy keresetkiegészítés?
•
Fogyasztói felmérés a mézfogyasztással kapcsolatban
2017. 03. szám
A tartalomból:
A műszaki fejlesztés beruházási háttere és az agrárpolitikai hatások
•
Technológiakereslet a mezőgazdaságban
•
A Vidékfejlesztési Program (2014–2020) végrehajtásának tapasztalatai
•
A precíziós szántóföldi növénytermesztési technológiára való átállás becsült makrogazdasági hatásai, különös tekintettel a beruházási költségekre és megtérülésére
•
A „zöld komponens” első éve számokban, Békés megyében
•
A „fordulat” és az agrártudományi elit (1946 ősze – 1948)
•
Kerekasztal-beszélgetés – Műszaki fejlesztés az élelmiszer-gazdaságban: igények, aktualitások és tapasztalatok
•
A Gazdálkodás 2016. évi nívódíjainak átadása
2017. 02. szám
A tartalomból:
Spanyol lecke a sertéságazat felemelkedéséről
•
A magyar sertéstartó gazdaságok jövedelmezőségének elemzése
•
Növénytermesztés fontosabb gépkiválasztási szempontjainak meghatározása
•
Közösség által támogatott mezőgazdaság regionális vizsgálata
•
Helyi termékek fogyasztói megítélése
•
Pálinka: fogyasztói ismeretek, preferenciák, fogyasztási szokások, marketinglehetőségek
•
A Magyar Agrárközgazdasági Egyesület (MAKE) új elnökségének tervei
•
Dimény Imre (1922–2017)
2017. 01. szám
A tartalomból:
A magyar mezőgazdasági üzemek technikai hatékonyságának alakulása 2001 és 2014 között
•
A magyarországi agrárvállalkozások likviditási és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a 2005–2014 közti időszakban
•
Termelői szervezetek a zöldség-gyümölcs ágazatban és a termelőkkel való kapcsolataik változása
•
Leanmódszertan-alapú veszteségfeltárás a biogáztermelés területén
•
A hazai háztartási élelmiszer-hulladékba kerülő kenyér egyes gazdasági, társadalmi és ökológiai hatásai
•
Emlékképek Láng István akadémikusról (1931–2016)