Archívum » 2021
2021. 06. szám
A tartalomból:
Jólléti gazdálkodás – új nézőpontok az agrárgazdaságban
•
Merre tovább magyar vidék, magyar falu?
•
A mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátást befolyásoló legfőbb tényezők vizsgálata
•
Nyissunk utat – üzeni az 59. Közgazdász-vándorgyűlés
•
Vidékfejlesztési fórum a Kaposvári Állattenyésztési Napokon
•
Tisztújítás a Magyar Agrárközgazdasági Egyesületnél
•
Preambulum a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat „In Memoriam” arcképcsarnokához
•
Elhunyt Dr. Pfau Ernő professor emeritus
2021. 05. szám
A tartalomból:
A klímainnovációs törekvések vizsgálata a dunántúli tervezési-statisztikai régiókban
•
Az élelmiszer-termelés pénzügyi eredményei a Covid–19-pandémia első évében
•
A nyúlhúspiac és az egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás alakulása Magyarországon
•
A turizmus hatásainak megítélése Hajdúszoboszló lakosságának körében
•
Az MTA Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottság tevékenysége 2014–2021 között
•
Mezőhegyesen ülésezett az MTA AKTB
2021. 04. szám
A tartalomból:
Az akvakultúra-ágazat globális, európai és magyarországi fejlődése
•
A Homokhátság településeinek tipizálása a rendszerváltás után
•
Piaci hatékonyság és üzemi jövedelmezőség a legeltetéses állattartásban Magyarországon
•
A magyar élelmiszer megítélése az élelmiszer-vásárlási preferencia szerint kialakult fogyasztói szegmensek körében
•
Oláh Judit az MTA doktora lett
•
Fenntarthatóság és zöld finanszírozás – hogyan tovább agrárium? AgrárKlub, 2021. június 3.
•
Itt az idő értékeink tudatos érvényesítésére
2021. 03. szám
A tartalomból:
A külkereskedelmi költségek és az élelmiszerválság hatása a magyar kukoricaexportra
•
A magyar élelmiszer-gazdaság „válságteljesítménye”
•
A 2018–2019-es magyarországi aszályhelyzet értékelése
•
Családi gazdasági keretek között működő méhészeti vállalkozás üzemtani vizsgálata
•
Versenyképesség a nemzetközi narancskereskedelemben
•
Beszámoló a Támogatások és finanszírozási folyamatok az élelmiszer-gazdaságban című szakmai rendezvényről
•
A gabonatárolás értéknövelő és rontó tényezői, megoldási lehetőségek – AgrárKlub, 2021. április 21.
2021. 02. szám
A tartalomból:
A magyar élelmiszeripar digitális fejlettségének helyzetértékelése
•
A multifunkcionális organikus mezőgazdaság energiatermelése és felhasználása: az Azienda Agricola modell energiagazdálkodási értelmezése és alkalmazása
•
A hazai pontyhozamokat meghatározó tényezők és a termelést korlátozó erőforrások elemzése termelési függvény alapján
•
Bioélelmiszerek vásárlóinak jellemzői Magyarországon – az Ökopiac tanulságai
•
Élelmiszer-vásárlási szokások a koronavírusjárvány második hullámában
•
Agrártörténeti tények és emlékek, 2000-2020
•
Határozott álláspont az EU mezőgazdasági belpiacok védelme érdekében
2021. 01. szám
A tartalomból:
A hatékonyság és a termelékenység fogalmi összefüggései és mérése – mezőgazdasági alkalmazások
•
A magyar méz kereskedelmének komparatív előnyei
•
A kínai gombatermesztés és kereskedelem főbb sajátosságai
•
Földrajzi árujelzős termékek ismertsége és fogyasztási szokásai
•
A mezőgazdaság 4.0 technológiáinak munkaerőpiaci hatásai
•
A magyaróvári mezőgazdasági felsőoktatás két évszázada (1818–2018) – Tenk Antal: Dicső múltunk I–III.
•
Évtizedek munkája az agráriumért – Dr. Lengyel Lajos (1937–2020)
•
In memoriam prof. Schmidt János