A globális klímaváltozás hatása a turizmusra

Dávid Lóránt – Baros Zoltán

Kulcsszavak: humán-bioklimatológia, éghajlatváltozás, humánkomfort, extrém időjárási események

A globális klímaváltozás várható hatásai miatt az idegenforgalom új kihívásokkal néz szembe. A prognosztizált hatások régiónként eltérőek, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a változó csapadékeloszlás és -összegek, a megváltozott komfortérzet, valamint a nagyobb gyakorisággal bekövetkező extrém időjárási események következtében a tengerparti és a hegyvidéki területek tűnnek leginkább veszélyeztetettnek. A gyakoribb hőhullámok miatt drasztikusan visszaeshet például a Földközi-tenger vidékének vendégforgalma, a magashegységek hűvösebb, kellemesebb és hosszabb nyári klímája pedig lehetséges alternatívát kínál. A hóhatár feljebb húzódása miatt a síelni vágyók a nagyobb magasságokat veszik majd célba, melyek terhelése a jelenlegihez képest jelentősen nő, annak ellenére, hogy eltartó- és tűrőképességük jóval alacsonyabb.

A növekvő gyakoriságú extrém időjárási jelenségek nemcsak a turisták testi épségét, de az adott desztináció alapvető infrastruktúráját is veszélyeztetik. Ez, valamint a területről a médiákban megjelenő image elijesztheti a turistákat.

Egy-egy turisztikai célpont jövőbeni versenyképességének egyik fő meghatározó tényezője az, hogy milyen gyorsan és mértékben tud alkalmazkodni a folyamatos változásokhoz. Ehhez a klimatológia a korábban kidolgozott humán-bioklimatológiai indexek és a speciálisan az idegenforgalomban történő hasznosítás céljából kifejlesztett mutatók (pl. CIT – Climate Index for Tourism) alapján végzett számításokkal és előrejelzésekkel, valamint a minél pontosabb és részletesebb információszolgáltatással tud hozzájárulni.

Teljes cikk