A magyarországi tejpiac várható alakulása

Vágó Szabolcs

Az EU csatlakozás drasztikus hatással volt a hazai tejszektorra, ilyen környezetben különösen fontos, hogy a jövőbeni tendenciákról megbízható információk álljanak rendelkezésre. E cikk keretében a hazai, az uniós és a világpiaci helyzet áttekintését, valamint a rendelkezésre álló prognózisok alapján a magyarországi tejpiac várható alakulását mutatom be.

Az erősödő kereslet következtében a tejtermékek világpiaci árának emelkedése valószínűsíthető. A legnagyobb áremelkedés a sajtnál és vajnál várható, a tejporok ára kisebb mértékben nő. Az OECD prognózisa szerint a világtermelés 2013-ig jelentősen emelkedik, az EU-25 termelése pedig stagnál. Elsősorban az intervenciós árak csökkentése miatt az Európai Unióban a prognózisok szerint a tej piaci ára 15-20 százalékkal visszaesik 2004-2007 között.

A hazai tejtermelés a romló jövedelmezőség és a szigorúbb minőségi előírások életbelépése miatt az EU csatlakozás után jelentősen csökkent, így nem tudja kihasználni az ország az EU által biztosított kvótát. A nyerstej termelői ára a rendszerváltás óta folyamatosan emelkedett, de az utóbbi években a növekedés üteme csökkent. 2003 végére a felesleges tej külpiaci levezetése finanszírozhatatlanná vált. Az árak zuhanni kezdtek, ami drasztikus változásokat hozott a magyar tejtermelők számára.

E tényezők figyelembevételével készített prognózisom szerint a 2005 végéig terjedő időszakban Magyarországon a nyerstej termelői árának enyhe csökkenését, illetve stagnálását valószínűsítem.

Teljes cikk