Zöldségtermelés a magyarországi agrárfejlesztés egyik stratégiai lehetősége

Bene Csaba – Marselek Sándor

Kulcsszavak: termelés, versenyképesség, szervezettség, jövedelem, foglalkoztatás

A zöldségtermelés fejlesztése a hazai agrártermelés egyik ígéretes lehetősége, a tevékenység ma még versenyképes, de versenyképessége csökken. Nemzeti, fogyasztói és gazdálkodói érdek az ágazat fejlesztése, hiszen így a vidéki munkanélküliség is csökkenthető. A termelés során nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségre, hiszen az EU-ban csak az a termelő tud megfelelni a követelményeknek, aki megbízható minőségű terméket tud rendszeresen szállítani. Az ágazat tőkeszegény, ezért a technikai, innovációs és logisztikai fejlesztések elmaradtak a kívánatostól. Ezen változtatni kell!
Kedvező adottságaink lehetőséget teremtenek a termékkibocsátás szerény növelésére és a földrajzi fekvésből adódó logisztikai lehetőségek kihasználására. A fejlődéshez egy komplett fejlesztési csomag kell, nevezetesen az ipari háttér megteremtése, a belföldi fogyasztás növelése, biotermékek, különlegességek, hungarikumok termelése, a piaci rések kihasználása, szervezettség, logisztikai és marketingtevékenység javítása, öntözés és termálvizes fűtés elterjesztése, kutatással és szaktanácsadással kapcsolatos tevékenységek kiemelt preferálása szükséges. Termelői összefogás nélkül nincs eredmény. Az öntözés a zöldségtermesztésnél alapvető, az öntözött területet duplájára kellene növelni.
Kutatásunk alapján a zöldséghajtatás, ha termálvizes vagy biomassza alapú fűtést alkalmaznak, jó eredményeket érhet el.

Teljes cikk