Alveográfos mérések az őszi búza minőségvizsgálatában

Pongráczné Barancsi Ágnes

Kulcsszavak: őszi búza, Chopin alveográf, sütőipar, W érték, P/L érték

Magyarországon az utóbbi néhány évben kardinális szerepet kap a jó minőségű búza előállítása, mely mind elméletében, mind gyakorlatában jelentős felkészültséget igényel. Az őszi búza minőségvizsgálatakor elsősorban a külföldi, de egyre gyakrabban a hazai vásárlók is igénylik az alveográfos paraméterek megadását is. A „Pannon” minőségnek fontos paraméterei az alveográfos W és P/L értékek.
A csekély számú hazai és külföldi szakirodalmi adatok, valamint saját tapasztalataink és vevőink igénye alapján alveográfos sütőipari kategóriákat állítottunk fel. Az osztályozás fontosságát az adta, hogy a vizsgált évek klimatikusan teljesen eltérőek voltak. A fajták eredményei tükrözik, illetve magukban foglalják a fajták eltérő évjáratban kifejeződött minőségét is.

Teljes cikk