A magyarországi máktermelésről

Karácsony Péter – Tóth Kálmán – Pinke Gyula – Pál Róbert

Kulcsszavak: mák, alkaloida, étkezési mák, eredményesség

Hazánkban az utóbbi években egyre nagyobb területeken folyik alkaloida és étkezési mák termelése. Megállapítható, hogy nem igazolódtak be azok a várakozások, melyek az uniós csatlakozástól a máktermelés csökkenését várták, annak ellenére, hogy az unió korlátozta egyes hazai, magasabb alkaloidatartalmú fajták termelését. Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy a máktermelés magas hektáronkénti termelési költsége ellenére jövedelmező. Ha a hazai máktermelést az 1960-as évek szintjére emelnék, akkor az hozzájárulhatna a napjainkban fennmaradásukért és mindennapi megélhetésükért küzdő – elsősorban a szegényebb kelet-magyarországi régiókban – gazdálkodók megélhetéséhez.

Teljes cikk